Commandaria St. Nicholas

Vorige Artikel 2 van 2
€ 19,50 (inclusief btw)

Amberkleurige dessertwijn met rozijnen, noten, honing en gedroogde vijgen in geur en smaak. Lekker bij de traditionele Griekse desserts met honing, rozijnen of gedroogd en gekarameliseerd fruit. Maar ook bij volvette kazen met name de blauwschimmels zoals Gorgonzola, Roquefort of Stilton

Fles: 0.75 liter            Jaar van botteling: 2013        Alcohol: 15,5 %

Aanbevolen serveertemperatuur: tussen 8 en 10 graden

Druivensoorten: Assemblage van de lokale druivenrassen Mavro (blauwe druif) het woord Mavro betekent zwart in het Grieks, en Xinisteri ( witte druif).

Herkomst: Doros - Cyprus

Commandaria is de eerste wijn met een gereglementeerde herkomstbenaming. Dit bestaat uit een strikt afgebakend gebied van 14 dorpen in het Limassol district op de zuidhelling van het Troodosgebergte.

Het klimaat is uitgesproken Mediterraans met zachte winters en droge hete zomers en voldoende neerslag. Irrigatie is verboden. Een belangrijk gegeven is de hoogte van de wijngaard. Die is van invloed op de temperatuur en daarmee op het verloop van de rijping en het moment van oogsten. De groeiwijze is laag bij de grond en zonder geleiding. Cyprus is nooit door phyloxera getroffen en vormt daardoor een ideale omgeving voor autochtone druivenrassen.

Vinificatie: De druiven worden overrijp geplukt en daarna  7 tot 10 dagen in de zon te drogen gelegd. Voor de druiven gelden minimum suikerwaarden voor Mavro 258 gram per liter en voor Xinisteri 212 gram per liter  maar door de indroging van de druiven loopt het suikergehalte vaak op tot 400 a 450 gram per liter. Vervolgend worden de druiven geperst en de fermentatie vind plaats in open tanks. De alcoholische gisting mag alleen in het productiegebied plaats vinden en stopt normaliter bij ongeveer 10% natuurlijke alcohol. Versterking met wijnalcohol brengt het uiteindelijke alcoholpercentage tussen de 15% en de maximale 20%. Voor de opvoeding is minimaal 2 jaar fustlagering verplicht maar in de praktijk is dit meestal rond 4 jaar.

Historie:  Wijn van zongedroogde druiven uit Cyprus duikt voor het eerst op in 800 voor Christus in de gedichten van de Griekse dichter Hesiod. De pelgrims die in de oudheid ieder jaar naar de tempel van Aphrodite reisden, dronken in grote hoeveelheden een plaatselijke wijn: Nama. Koning Richard Leeuwenhart van Engeland veroverde Cyprus in de 12 de eeuw. Hij trouwde er met Berengaria de Navarre en tijdens de bruiloft werd natuurlijk Commandaria geschonken! King Richard  riep deze uit als de ‘wijn van de koningen en koning van de wijnen.’ Zijn erfgenamen, de Tempeliers, vonden deze wijn op hun beurt erg lekker en gaven hem de naam: Commandaria naar de commandarij (landgoed).

© 2012 - 2021 De Wijnen van Wijchen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel